PNEUMOKOKKEN VACCINATIE 27 oktober en 1 november 2022

Pneumokokken zijn bacteriën waar u erg ziek van kunt worden. Als u geboren bent tussen 1 januari 1953 en 31 december 1956 krijgt dit jaar een uitnodiging. U krijgt de prik gratis. De uitnodiging valt het weekend van 22 oktober op uw deurmat.

Wat doet de prik? 

De prik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. U heeft minder kans op longontsteking. Na 5 jaar is de prik uitgewerkt. 

Wanneer belt u met de praktijk? 

· Bij 1 of meer van deze klachten op de dag dat u de prik krijgt: verkoudheid, hoesten, keelpijn, temperatuur boven 37,5 graden of bij een positieve coronatest. Maak een nieuwe afspraak. 

· Als u weet dat u allergisch bent voor de prik. 

· Als u de prik korter dan 2 jaar geleden al heeft gekregen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. 

· Als u op dit moment chemotherapie krijgt of in de laatste 3 maanden heeft gehad. 

Zijn er bijwerkingen? 

· Uw arm kan na de prik gevoelig zijn en pijn doen. De prikplek kan rood en dik zijn. Dit gaat meestal na 1 of 2 dagen over. 

· U kunt zich na de prik een paar dagen minder goed voelen, met spierpijn en koorts. Uw lichaam bouwt afweer op tegen de pneumokokken. 

• U krijgt de prik in uw bovenarm. Draag daarom kleren waarbij u gemakkelijk uw bovenarm bloot kunt maken. 

• Als u ook een uitnodiging voor de griepprik op dezelfde dag heeft ontvangen, neem dan beide brieven mee naar de afspraak. U krijgt de griepprik in uw andere bovenarm. 

• Wilt u uw afspraak wijzigen? Dat kan online op www.afspraakservice.nl Op deze website kunt u zelf een datum en/of tijd kiezen. Op deze website worden geen persoonsgegevens uitgewisseld. 

Prik tegen pneumokokken en prik tegen corona 

Als u ook een afspraak heeft voor de prik tegen corona, is het veilig om de prik en de prik tegen corona tegelijk te krijgen. 

Wilt u meer weten? 

· Lees de informatie op de achterkant van deze uitnodiging. 

· www.thuisarts.nl/prik-tegen-pneumokokken 

· www.rivm.nl/pneumokokkenprik 

Of neem contact op met de huisartsenpraktijk.